Bent u van plan een eigen woning aan te kopen, of wilt u een dure verbouwing realiseren? Dan kunt u daarvoor een hypothecair krediet gebruiken. Dit is een lening die u in staat stelt om de kosten te dekken. U kunt de looptijd in principe zelf bepalen, al dient die minimaal 10 jaar te zijn om in aanmerking te komen voor de fiscale voordelen. De woning zorgt er als onderpand voor dat u een scherpe rente betaalt over het hypothecair krediet, scherper dan bij bijvoorbeeld een persoonlijke lening.

Wat is een hypothecair krediet?

Een hypothecair krediet is eigenlijk niets anders dan een uitgebreide lening, waarmee u ervoor zorgt dat u een woning aan kunt schaffen. U gaat een lening aan voor het bedrag dat u nodig heeft om de aankoop te kunnen doen, naast uw eventuele eigen middelen die u in wilt brengen. Het is verstandig om de verschillende hypotheekvormen met elkaar te vergelijken, zoals een aflossingsvrije hypotheek, een lineaire hypotheek en een annuïtaire hypotheek. Op die manier zorgt u ervoor dat u het juiste hypothecaire krediet af kunt sluiten, u een scherpe rente betaalt en u de kosten van de woning op termijn af kunt lossen.

Onderpand voor de lening

Op het moment dat u een hypothecair krediet aangaat koopt u daar over het algemeen een woning mee, of gaat u een verbouwing realiseren. Dat zorgt ervoor dat er sprake is van een onderpand, in de vorm van het huis. In de meeste gevallen zal men een clausule in de voorwaarden opnemen die stelt dat men uw woning mag verkopen, op het moment dat u de lening niet langer kan betalen. Dit zorgt ervoor dat de rente op een hypothecair krediet relatief laag is, aangezien men minder risico loopt dan met bijvoorbeeld een persoonlijke lening of een autolening.

Fiscale voordelen

Een hypothecair krediet is daarnaast aantrekkelijk vanwege de fiscale voordelen waar u gebruik van kunt maken. Houd er rekening mee dat u daarvoor aan bepaalde voorwaarden dient te voldoen. U dient er bijvoorbeeld voor te zorgen dat de lening vanaf 1 januari 2005 is aangegaan en dat deze gewaarborgd is door een hypothecaire inschrijving. Verder dient de hypotheek aan te zijn gegaan bij een instelling gevestigd in de Europese Economische Ruimte en dient de looptijd tenminste 10 jaar te zijn. Verder dient het hypothecair krediet bedoeld te zijn voor de enige en eigen in België gelegen woning.